» FAQ  » CONVEX czy tradycyjne ostrze?

Jaka jest różnica między nożyczkami tradycyjnymi a nożyczkami typu "convex"? Nożyczki o ostrzu tradycyjnym wszyscy dobrze znamy, bo każdy ma je w domu. Ich ostrza mają krawędź zeszlifowaną pod stałym kątem o płaskiej powierzchni. Powierzchnia wewnętrzna ostrza jest lekko wklęsła. Ostrze nożyczek typu "convex" ma powierzchnię zewnętrzną zaokrągloną, bardziej wypukłą, a powierzchnię wewnętrzną wyraźnie wklęsłą. Nie widać tutaj szlifu ostrza, gdyż cała powierzchnia wypukła jest gładko oszlifowana i wypolerowana. Takie ostrze tnie włos jak brzytwa. Prawidłowe ostrzenie nożyczek "convex" powinno być wykonane wyłącznie na odpowiednim, przystosowanym do tego celu sprzęcie. Ostrzenie takich nożyczek w nieodpowiednim serwisie metodą tradycyjną oznacza zniszczenie ich cennego, ostrego ostrza i powoduje skrócenie ich żywotności o 3-4 procesy ostrzenia.

W niektórych przypadkach mogę przywrócić nożyczkom typu "convex" ich fabryczny profil ostrza po uszkodzeniu przez niewłaściwą technologię szlifowania.

     Poniżej zdjęcie typowych nożyczek "convex":



 
     
   
  ACUTUS (od stycznia 2010) | mapa strony | © 2015
Utworzono w systemie darmowe strony www EntroCMS